Oppskrifter

Andelsbøndene finner frem oppskrifter med utgangspunkt i de grønnsakene som dyrkes på gården.

Spesielt er det fint å finne oppskrifter til «uvanlige» grønnsaker, som namenia, mangold, hokaido-gresskar, pastinakk osv.

Oppskrifter kan sendes til den interne mail-løkken:  oppskrifter@ sverdstad.no 

Og påmelding til mail-løkken gjøres her.

De sist innkomne oppskriftene står først.

 

 **************************

suppeGulrotsuppe

Fra Emilie
 

6 gulrøtter
1-2 poteter
eventuelt 1 liten kålrot
2 løk
2 dl fløte
25 g. smør

Skjær løk i biter
Smelt smør i en kjele og stek løk i 5 minutter.
Legg alle grønnsakene skåret i biter med vann og la koke under lokk til gulrøttene er møre.
Kjør suppen med grønnsakene i en blender/foodprocessor til den får en grøtaktig konsistens. Tilsett mer vann (og litt melk) slik at den får en passe, fyldig konsistens. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.

*********************************************

Rødbetsalat

Rødbetesalat

2 rødbeter
2 epler
noe nøtter

Finsnitt rødbeter og epler.
Tilsett litt olivenolje og balsamico eddik (eller bare litt lime)
tilsett noe nøtter

Rødbetpure`

3-4 rødbeter
2-3 poteter

Rens, skrell og del rødbeter og poteter i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker grønnsakene og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre.
Helle av kokevannet og mos grønsakene sammen med fløte og smør.

rødbetepure'

************************************

   bønner

Fra Gjertrud

Forvelling av bønner

Rigg deg til ved komfyren
En stor gryte med vann (4 liter til 500 g bønner
En stor bolle med kaldt vann
En rist med et hånkle under

  1. Skyll bønnene først
  2. Legg bønnene i det kokende vannet. Sett på lokk, kok opp og la bønnene koke i ett minutt
  3. Legg bønnene over i det kalde vannet for avkjøling (bruk hullsleiv el.)
  4. Legg bønnene på risten så vannet renner av
  5. Pakk  bønnene i plastposer og frys dem

Jeg forveller små porsjoner av gangen, bruker kokevannet om igjen, men skifter avkjølingvannet. Forveller du mengder, vil jeg skifte kokevannet i blandt

Indisk squashgryte

Fra Marianne Aase

Olivenolje
1 hakket løk
1-3 ts spisskummin
4-5 tomater eller 1 boks hermetiske tomater
1/2 ts pepper
2 ts paprika
2ts gurkemeie
2 ts garam masala
1 ts ingefær ev. fersk om du har
2 ts koriander
1/2 ts chilli
Grønnsaksbuljong/kraft
4-5 squash

Ha litt olje i en stor kjele, frese opp 1 hakket løk og litt spisskummin. Stek til løken er blank, ha i tomatene. Tilsett ca 1 ts av hvert krydderslag og litt buljong, ev. kraft. Kok opp og la det småputre mens du deler squashen på langs og skjærer i skiver. La det koke på lav varme så lenge du du gidder (fra 15 min – et døgn, men koker du lenge må du tilsette litt vann. Blir bedre jo lengre den koker. Det ser tørt ut, men squashen avgir mye vann så det blir en deilig saus (IKKE tilsett vann med mindre du ser at det virkelig tørker ut!

Ta-det-man-har pesto

Fra Marianne Aa

2 never grønt (jeg brukte en lett blanding av namenia, mangold spinat og ruccula)
1 neve nøtter (jeg brukte usaltede  peanøtter, men man tar de nøtter man har, solsikkefrø går også ann)
100-125g parmesanost
1 dl oliven olje
1-2 fedd hvitløk
salt og pepper

dette moses sammen i en blender

*********************************************

Mangoldsaus (til 5 personer)

Fra Gjertrud Lavoll

mangold ( stilk og blad)      500 g
hakket løk                          150 g
finstrimlet paprika                30 g
presset hvitløkfedd            1 stk.
smør                                   25 g
olivenolje                           1/4 dl
merian                               ca. 1 ts.
malt ingefær                       1/4 ts.
revet muskattnøtt               1/2 ts.
salt ( evt. buljong)
hvetemel                          ca. 2 ss
fløte                                         1 dl
eddik
litt sukker

Vask og skjær mangolden i ca. 1/2 cm brede strimler. Fres løken, paprikaen og
hvitløken i smør og olje i en gryte.
Tilsett mangolden og la den koke til den synker sammen, men la den ikke koke for lenge.
Smak til med krydder – la ingefær være mer fremtredende enn muskat.Salte.
Lag en jevning av mel og fløte, som røres ned i mangolden og la det hele koke ca, 10.min. Smak til med salt, eddik og litt sukker.
Revet ost og tomatsalat passer godt til, ved siden av spagetti eller ris.

Istedet for meljevning kan man bruke majsena. Da trengs det ikke så lang koketid.

Ellers kan man bruke mangold slik man bruker spinat.

**************************************

GRØNNKÅL-SUPPE

1 – 2 l vann
6-8 store grønnkål-blader, hakkes grovt
2 løk, hakkes grovt
3 – 4 blader løp-stikke (tørket) el. flere ferske basilikum etter smak
1 buljongterning el. annen kraft
salt og pepper etter smak
Kokes i 10 – 15 min
Bruk stavmikser eller blender til suppa er helt finmalt

Kan jevnes hvis ønskelig med feks. mel, mais-mel el potetmel
Blir også god med linser (kokt etter anvisning, eller moset kikkerter
Hvis ønskelig ha i andre krydder eller urter. Blir ekstra god med en fløte – eller creme fraiche – skvett

Suppen ble servert på høste-festen 10.august og smakte fortreffelig!

*********************************************

RØDBETSALAT

Anne-Berit

6 rødbeter  (kokes, skrelles og skjæres i biter)
250 g spinat (prøv deg litt fram, jeg tok en 2 l frysepose full, usikker på hva den veier)
225 g Parmesan  (høvlet)
100 g valnøtter  (stekes i tørr panne til de er gylne)
1 ss honning  (tilsettes nøttene i pannen)

VINAIGRETTE 

2 ss finhakket sjalottløk
1 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ss honning
salt
knust svartpepper

Ha alle ingrediensene i et glass med skrulokk, og rist til det er godt blandet.Bland rødbetene, spinaten, parmesanosten og valnøttene.

Drypp over vinaigretten.

Vel bekomme

*********************************

OVNSBAKTE ROT-GRØNNSAKER

Anne-Berit

2 gule og 2 røde løk
500 g potet i båter
500 g kålrot
500 g gulrot
2 neper
4 rødbeter og/eller andre beter
1/2 -1 stk rød chili (kan sløyfes)
1 dl olivenolje
1 dl grønnsaksbuljong
1 ss sitronsaft eller ½ presset sitron (alt etter smak)
4 hvitløkfedd
1 ss sukker

Del løken, potetene i  båter. De øvrige grønnsakene deles i grove staver, skiver eller trekanter etter behag. Bland alle grønnsakene og ha de i en ildfast form. Bland olivenolje, grønnsaksbuljong, sitronsaft, chilipepper,presset hvitløk og sukker. Hell væsken over grønnsakene. Bakes i ovnen på 180 – 200 grader til de er møre.(ca 45 min til en time)

Godt alene eller til kjøtt eller fisk. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Også nydelig  med tzatziki og foccacia!

Lag gjerne en blanding av dine egne favorittgrønnsaker, eller det som er tilgjengelig på jordet og beregn ca 250 g rå vare pr. person ( selv om vi spiser opp alt uansett hvor mye vi lager)

Vel bekomme!

Rotgrønnsaker

***************************************

SQUASH OG TOMAT I FORM

Rolf L

Legg lagvis:
squash i skiver
tomater i skiver
hakket hvitløk
litt olje
salt og pepper

Gratineres med ost, de siste 10 minuttene. I ovn på 200 grader i 30 – 60 min, avhengig av størrelsen på formen.

Squash og tomat i form

****************************************

RØDBETSALAT

1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majones
1 ts sukker
1/2 ts salt
1 rødbete i små biter
1 eple i små biter
1/2 rød-løk i små biter

Kremet rødbete salat
 
                          **********************************************

FRANSK POTETSUPPE

Liv H

Poteter
gulrøtter
purre og eventuelt løk
kokes og moses i stavmixer
salt og pepper,
eventuelt buljongterning og smør

RÅKOST SALAT

Tone Refsahl

Finrevet gulrot, nepe, kålrot, rødbete, knutekål og finstrimlet kål
Dressing: Rå løk i tynne skiver, rosiner i appelsin/sitronsaft

TZATZIKI:
Agurk eventuelt byttet med squash (da tilsette litt sitronsaft)
salt og pepper
et fedd presset hvitløk
Tyrkisk yoghurt

Råkost og tzatziki

********************************************

 

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *