Andelsbøndene finner frem oppskrifter med utgangspunkt i de grønnsakene som dyrkes på gården.
Spesielt er det fint å finne oppskrifter til «uvanlige» grønnsaker, som namenia, mangold, hokaido-gresskar, pastinakk osv.
Oppskrifter kan sendes til den interne mail-løkken: oppskrifter@ sverdstad.no
Og påmelding til mail-løkken gjøres her.
De sist innkomne oppskriftene står først.
Grønnkålpasta fra bloggen Vegetarisk hverdag:
Merethes Squash og mangoldgryte
Frese:
Løk
hvitløk
squash
mangold
chili
2 bokser tomater tas opp i grønnsakene
Røres om, koke og tiltsettes salt, pepper og oregano etter smak
Tones Bakte knutekål
Del knutekål i terninger, og legg terningene i en illfast form
press litt sitronsaft over + litt av skallet.
Ta litt olivenolje over + revet permasan
Bak dette i ovnen til det er mørt.
(kjempegodt!!!!! )
Runas Mangoldsuppe
5 ss olivenolje
15 stk mangoldblader
2 gule løk og 5 fedd hvitløk (freses mykt)
2 stk grønne løktopper
krydder:
4 kokte poteter (el.1 ss potetmel)
3 ts. gurkemeie
1 ts malt pepper
1 ts chilipulver
1 ts malt muskat
2 ss korianderfrø, 1 stk nellik, 1/2 stk alehånde, karve og løpstikkefrø varmes i tørr panne, så males
LYKKE TIL!
Squashgrateng
fra Elisabeth Rosseland
Denne oppskriften er funnet på nettet og en kan variere det i det uendelige med mange forskjellige grønnsaker!
Brun sopp og løk (en eske sopp og 1-2 løk)
1-2 squash skjæres i biter, 3-4 cm.
1 boks creme fraiche og/eller en boks fetaost (uten olje)
Legg dette lagvis og toppe med fast ost som parmasan eller vanlig ost.
Velbekomme!
*********************************
Rødbetburgere
fra Tone Refsah
2 løk finhakkes og stekes blanke i olje
250 g sjaminjong finhakkes og stekes
1500 gram ferske rødbeter grovraspes og stekes lett i olje (deler av mengden kan arstattes med andre rotgrønnsaker)
60 g hvalnøtter hakkes
1/2 brød smuldres (gjerne i kjøkkenmaskin)
50 g kikertmel ev. annet mel
salt og pepper
2 fedd hvitløk hakkes
olje til steking
Ha alt det stekte i en bolle og avkjøl til romtemperatur. Bland inn det tørre. Smak til m/salt og pepper. Spe evt med litt vann dersom røren blir for tett.
Form faste boller og trykk dem ned til burgere på en stekeplate med bakepapir.
Stek på 180 grader i 15 min. Snu burgerne etter 10 min. Stekes etterpå ferdig i panne på middels varme.
Serveres m/salat og brød.
Burgerne er fine å fryse. Legg et mellomlagspapir mellom hver av burgerne etter at de er stekt i ovnen. Da er de enklere å ta fra hverandre når du skal ferdigsteke, og bruke dem.
VEL BEKOMME!
**********************************
Squash suppe
fra Tone Refsahl
1 hakket løk
1-2 chili
4 hvitløksbåter
2ss frisk, revet ingefær
1 kanelstang
6 nellik
Olivenolje
4 gulrøtter i biter
1,5 kg squash i terninger ev.revet
5 dl.vann + buljongterninger el. fond
4 dl.kokosmelk
1 dl. fløte
Saften av en lime + ev litt hvitvin
salt og pepper
Stek løk og krydder i olje. Legg i gulrøtter og squash og stek i 5 min. Tilsett vann og buljong og kok i 5 minutter. La suppen kjølne, ta ut kanelstang og nellik og kjør suppen i kjøkkenmaskin/stavmikser. Hell i kokosmelk, fløte og limesaft. Kok opp og smak til, gjerne også m/hvitvin. Serveres med noen reker/scamoi marinert i chili, hvitløk, olje Kesam naturell eller yoghurt + krydderurter.
Lykke til og håper suppen smaker
**************************
Gulrotsuppe
Fra Emilie6 gulrøtter
1-2 poteter
eventuelt 1 liten kålrot
2 løk
2 dl fløte
25 g. smør
Skjær løk i biter
Smelt smør i en kjele og stek løk i 5 minutter.
Legg alle grønnsakene skåret i biter med vann og la koke under lokk til gulrøttene er møre.
Kjør suppen med grønnsakene i en blender/foodprocessor til den får en grøtaktig konsistens. Tilsett mer vann (og litt melk) slik at den får en passe, fyldig konsistens. Tilsett fløte og smak til med salt og pepper.
*********************************************
Rødbetsalat
2 rødbeter
2 epler
noe nøtter
Finsnitt rødbeter og epler.
Tilsett litt olivenolje og balsamico eddik (eller bare litt lime)
tilsett noe nøtter
Rødbetpure`
3-4 rødbeter
2-3 poteter
Rens, skrell og del rødbeter og poteter i jevne biter.
Ha alt over i en kasserolle, tilsett vann så det akkurat dekker grønnsakene og en god klype salt.
Kok grønnsakene helt møre.
Helle av kokevannet og mos grønsakene sammen med fløte og smør.
************************************
Fra Gjertrud
Forvelling av bønner
Rigg deg til ved komfyren
En stor gryte med vann (4 liter til 500 g bønner
En stor bolle med kaldt vann
En rist med et hånkle under
- Skyll bønnene først
- Legg bønnene i det kokende vannet. Sett på lokk, kok opp og la bønnene koke i ett minutt
- Legg bønnene over i det kalde vannet for avkjøling (bruk hullsleiv el.)
- Legg bønnene på risten så vannet renner av
- Pakk bønnene i plastposer og frys dem
Jeg forveller små porsjoner av gangen, bruker kokevannet om igjen, men skifter avkjølingvannet. Forveller du mengder, vil jeg skifte kokevannet i blandt
Indisk squashgryte
Fra Marianne AaseOlivenolje
1 hakket løk
1-3 ts spisskummin
4-5 tomater eller 1 boks hermetiske tomater
1/2 ts pepper
2 ts paprika
2ts gurkemeie
2 ts garam masala
1 ts ingefær ev. fersk om du har
2 ts koriander
1/2 ts chilli
Grønnsaksbuljong/kraft
4-5 squash
Ha litt olje i en stor kjele, frese opp 1 hakket løk og litt spisskummin. Stek til løken er blank, ha i tomatene. Tilsett ca 1 ts av hvert krydderslag og litt buljong, ev. kraft. Kok opp og la det småputre mens du deler squashen på langs og skjærer i skiver. La det koke på lav varme så lenge du du gidder (fra 15 min – et døgn, men koker du lenge må du tilsette litt vann. Blir bedre jo lengre den koker. Det ser tørt ut, men squashen avgir mye vann så det blir en deilig saus (IKKE tilsett vann med mindre du ser at det virkelig tørker ut!
Ta-det-man-har pesto
Fra Marianne Aa2 never grønt (jeg brukte en lett blanding av namenia, mangold spinat og ruccula)
1 neve nøtter (jeg brukte usaltede peanøtter, men man tar de nøtter man har, solsikkefrø går også ann)
100-125g parmesanost
1 dl oliven olje
1-2 fedd hvitløk
salt og pepper
dette moses sammen i en blender
*********************************************
Mangoldsaus (til 5 personer)
Fra Gjertrud Lavollmangold ( stilk og blad) 500 g
hakket løk 150 g
finstrimlet paprika 30 g
presset hvitløkfedd 1 stk.
smør 25 g
olivenolje 1/4 dl
merian ca. 1 ts.
malt ingefær 1/4 ts.
revet muskattnøtt 1/2 ts.
salt ( evt. buljong)
hvetemel ca. 2 ss
fløte 1 dl
eddik
litt sukker
Vask og skjær mangolden i ca. 1/2 cm brede strimler. Fres løken, paprikaen og
hvitløken i smør og olje i en gryte.
Tilsett mangolden og la den koke til den synker sammen, men la den ikke koke for lenge.
Smak til med krydder – la ingefær være mer fremtredende enn muskat.Salte.
Lag en jevning av mel og fløte, som røres ned i mangolden og la det hele koke ca, 10.min. Smak til med salt, eddik og litt sukker.
Revet ost og tomatsalat passer godt til, ved siden av spagetti eller ris.
Istedet for meljevning kan man bruke majsena. Da trengs det ikke så lang koketid.
Ellers kan man bruke mangold slik man bruker spinat.
**************************************
GRØNNKÅL-SUPPE
1 – 2 l vann
6-8 store grønnkål-blader, hakkes grovt
2 løk, hakkes grovt
3 – 4 blader løp-stikke (tørket) el. flere ferske basilikum etter smak
1 buljongterning el. annen kraft
salt og pepper etter smak
Kokes i 10 – 15 min
Bruk stavmikser eller blender til suppa er helt finmalt
Kan jevnes hvis ønskelig med feks. mel, mais-mel el potetmel
Blir også god med linser (kokt etter anvisning, eller moset kikkerter
Hvis ønskelig ha i andre krydder eller urter. Blir ekstra god med en fløte – eller creme fraiche – skvett
Suppen ble servert på høste-festen 10.august og smakte fortreffelig!
*********************************************
RØDBETSALAT
Anne-Berit
6 rødbeter (kokes, skrelles og skjæres i biter)
250 g spinat (prøv deg litt fram, jeg tok en 2 l frysepose full, usikker på hva den veier)
225 g Parmesan (høvlet)
100 g valnøtter (stekes i tørr panne til de er gylne)
1 ss honning (tilsettes nøttene i pannen)
VINAIGRETTE
2 ss finhakket sjalottløk
1 dl olivenolje
2 ss hvitvinseddik
1 ss honning
salt
knust svartpepper
Ha alle ingrediensene i et glass med skrulokk, og rist til det er godt blandet.Bland rødbetene, spinaten, parmesanosten og valnøttene.
Drypp over vinaigretten.
Vel bekomme
*********************************
OVNSBAKTE ROT-GRØNNSAKER
Anne-Berit2 gule og 2 røde løk
500 g potet i båter
500 g kålrot
500 g gulrot
2 neper
4 rødbeter og/eller andre beter
1/2 -1 stk rød chili (kan sløyfes)
1 dl olivenolje
1 dl grønnsaksbuljong
1 ss sitronsaft eller ½ presset sitron (alt etter smak)
4 hvitløkfedd
1 ss sukker
Del løken, potetene i båter. De øvrige grønnsakene deles i grove staver, skiver eller trekanter etter behag. Bland alle grønnsakene og ha de i en ildfast form. Bland olivenolje, grønnsaksbuljong, sitronsaft, chilipepper,presset hvitløk og sukker. Hell væsken over grønnsakene. Bakes i ovnen på 180 – 200 grader til de er møre.(ca 45 min til en time)
Godt alene eller til kjøtt eller fisk. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Også nydelig med tzatziki og foccacia!
Lag gjerne en blanding av dine egne favorittgrønnsaker, eller det som er tilgjengelig på jordet og beregn ca 250 g rå vare pr. person ( selv om vi spiser opp alt uansett hvor mye vi lager)
Vel bekomme!
***************************************
SQUASH OG TOMAT I FORM
Rolf LLegg lagvis:
squash i skiver
tomater i skiver
hakket hvitløk
litt olje
salt og pepper
Gratineres med ost, de siste 10 minuttene. I ovn på 200 grader i 30 – 60 min, avhengig av størrelsen på formen.
****************************************
RØDBETSALAT
1,5 dl creme fraiche
1,5 dl majones
1 ts sukker
1/2 ts salt
1 rødbete i små biter
1 eple i små biter
1/2 rød-løk i små biter
FRANSK POTETSUPPE
Liv HPoteter
gulrøtter
purre og eventuelt løk
kokes og moses i stavmixer
salt og pepper,
eventuelt buljongterning og smør
RÅKOST SALAT
Tone RefsahlFinrevet gulrot, nepe, kålrot, rødbete, knutekål og finstrimlet kål
Dressing: Rå løk i tynne skiver, rosiner i appelsin/sitronsaft
TZATZIKI:
Agurk eventuelt byttet med squash (da tilsette litt sitronsaft)
salt og pepper
et fedd presset hvitløk
Tyrkisk yoghurt
********************************************