Ulike grønnsakssorter som dyrkes på Sverdstad
En oversikt på hvilke grønnsaker som dyrkes, hvor stor mengde man vil ha av hver sort og fordelingen mellom de ulike grønnsakssorter. En andel tilsvarer hvor mye en voksen person klarer å spise. Risikoen for avlingen og variasjonen fordeles på andelslaget. Ved mye regn eller tørke kan det bli mindre tilgang, mens ved gode vekstforhold bugner det i åkeren.
Rotvekster
Tidligpotet Rutt(melne) og Arielle (kokefaste) og vinterpotet (Pimpernell) på høst/vinter
Gulrot
Rødbeter
Kålrot
Rotselleri
Pastinakk
Persillerot
Neper
Løkplanter
Løk, rødløk, purre
Vårløk (prøveprosjekt)
Hvitløk – ( må settes på høsten)
Belgvekster
Sukkererter i sesong, eget felt med bønnene.
Bønner (buskbønner og stangbønner som klatrer)
Bondebønner
Kålplanter
Kål (spisskål og savoykål – tidlig)
Vanlig kål (hodekål, rødkål)
Knutekål
Grønnkål
Rosenkål
Blomkål
Brokkoli
Mangold
Sommersquash
Hokkaido – gresskar
Fenikkel
Reddiker
Salat
Issalat
Ruccola
Krus- og bladpersille
Agurk (benkagurk)
Frukt og bær
Andelsbøndene kan høste frukt på ca 40 epletrær, 5 pæretrær og noen trær med plommer og kirsebær. Blir det et godt år kan det bli nok til også å presse eplesaft. Det finnes også noen busker med bjørnebær, rips, solbær og bringebær som kan høstes
Høstesesong
Hovedsesongen for høstingen vil være fra slutten av juli og fram til det blir frost. Vintergrønnsakene som da er igjen vil bli lagret og kan hentes fram mot jul, kanskje enda lenger om avlingen blir stor. Noen tidligvekster håper vi å ha klart før St.Hans.
Andelseierne høster og pakker sine egne grønnsaker direkte fra åkeren etter anvisning fra bonden gjennom ukentlige høstemeldinger